torsdag, april 17, 2008


Enligt smhi så ska tydligen våren vara här där jag bor, men det känns inte alls så när man sticker ut huvudet genom ytterdörren. Brrrr, säger jag bara. Nedan följer ett stycke taget från smhi:s hemsida apropå våren.

Går det ovanligt trögt med våren?

Så här års brukar våren ha hunnit bjuda på några soliga dagar med temperaturer på 10 grader eller drygt det. Så kommer det lite bakslag med snö i luften men det är vi ju vana vid. Vartefter tiden går blir förväntningarna högre, var det 10 grader i mitten av mars så borde det väl vara minst 15 en bit fram i april.

Den här frågan brukar dyka upp i början av april nästan varje år, är inte våren ovanligt sen i år? Ser man till statistiken för till exempel Linköping så brukar dygnsmedeltemperaturen gå över noll grader omkring den 15:e mars. Den genomsnittliga maxtemperaturen ligger då runt 4 plusgrader. På en månad, till mitten av april ökar de här värdena med bara omkring 4 grader, dvs en dygnsmedeltemperatur på 4,5 grader och dagens högsta värden knappt 10 grader. Det går inte snabbare än så. På ytterligare en månad blir skillnaden lite större, cirka 6 graders ökning. Sedan kan ju vårt minne påverkas av enskilda år med mycket avvikande väder.

I april 2000 när det var över 25 grader på många håll i södra Sverige dagen före valborg och även 1993 var det mycket varmt vid den tiden. Men det finns också något år då det låg snö på det som skulle bli en brasa dagarna efter.

Statistiken är ju som bekant uppbyggd av både normalt och extremt.

Väderredaktionen, SMHI

0 kommentera gärna här:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...