lördag, augusti 16, 2008

Duka rätt!



1. Förrättstallrik och/eller sopptallrik
2. Varmrättstallrik
3. Soppsked
4. Förrättsbestick
5. Varmrättsbestick
6. Assiett för bröd eller sallad
7. Dessertvinglas eller Champagneglas
8. Rödvinsglas eller Varmrättsglas
9. Vitvinsglas eller Förrättsglas
10. Vattenglas
11. Dessertsked
12. Tårtgaffel

Här är några etikettsregler för dukning:

Glasen placeras i ordningen de ska användas, med början från höger.
Besticken ska placeras utifrån och in mot tallriken.
Knivar och soppskedar ligger till höger, gafflar till vänster och efterrättsbestick ovanför tallriken, med skedens skaft riktat åt höger och gaffelns åt vänster. En ensam gaffel placeras med skaftet åt höger.
Ska någon rätt ätas med något slags gaffel utan tillhörande kniv så ligger den till höger om tallriken.
Till vänster om tallriken står assietten, avsedd för sallad eller bröd.
En servett av tyg anses stiligare än pappersvarianten.

0 kommentera gärna här:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...