tisdag, maj 19, 2009

Tillbehör till grillat

Det är alltid roligt med lite nya tillbehör till den grillade köttbiten, fisken eller skaldjuren. På Allt om mat:s sida hittade jag lite nya recept. Nedan följer ett urval av recepten.

Bönröra:

1 kvist rosmarin
havssalt
olivolja
1 burk cannelloni, eller vita bönor, 400 g
2 st hackade vitlöksklyftor
0,25 st rivet skal och saft av citron
nymald peppar

Repa bladen från rosmarinkvisten och stöt dem i en mortel tillsammans med 1/2 tsk havssalt. Blanda i 3 msk olivolja. Skölj bönorna i kallt vatten och låt dem rinna av. Fräs vitlöken i olivolja utan att den tar färg. Tillsätt bönorna och låt dem puttra med ett par minuter. Mosa bönorna till ett grovt mos med en gaffel. Blanda i rosmarinolja, citronsaft och skal. Smaka av med salt och peppar.

Tomat- och parmesansalsa:

2 st stora mogna tomater
2 st salladslökar
1 st pressad vitlöksklyfta
3 msk hackad bladpersilja
2 msk olivolja
1 dl grovriven parmesanost
flingsalt
nymald peppar

Dela tomaterna och skrapa ur kärnorna. Skär tomatköttet i små tärningar. Strimla salladslökarna. Blanda alla ingredienser och låt smakerna mogna en stund innan servering.

Grov tapenade och tomater:

3 dl svarta urkärnade kalamataoliver
3 st hackade vitlöksklyftor
6 st sardellfiléer
3 msk kapris
1 msk färsk timjan
0,5 st pressad saft av citron
4 msk olivolja
nymald peppar
250 g cocktailtomater

Hacka oliver, vitlök, sardeller, kapris och timjan för hand. Blanda i citronsaft och olivolja och smaka av med peppar. Låt smakerna mogna i kylen. Ta fram olivröran i god tid så att den blir rumstempererad. Blanda i klyftade tomater vid servering.

Sommarsås med jordgubbar:

1 l jordgubbar
2 st salladslökar
2 msk pressad lime eller citron
1 msk rapsolja
2 tsk farinsocker
3 msk finhackad persilja
1 krm kajennpeppar
1 krm svartpeppar
flingsalt

Skär jordgubbarna i små bitar. Finstrimla löken. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt. Låt smakerna mogna en stund innan servering.

2 kommentera gärna här:

Sussi sa...

Mmmm, goda ingredienser!

Vardagsglam sa...

Visst kan det förgylla en hel måltid med rätt tillbehör till?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...