torsdag, maj 06, 2010

Macarons gjorda på mandelmassa


Macarons är ett bakverk som blivit riktigt trendigt den senaste tiden. Jag har själv inte provat att baka några än men är definitiv jättesugen på att göra det. I de flesta recept jag hittat på bl a nätet ska man göra Macarons med skalade mandlar som mals i mandelkvarn, men detta recept görs med mandelmassa istället, vilket jag tycker verkar lite smidigare och framförallt enklare eftersom man slipper momentet att skala och mala mandeln.

Ingredienser


1 st äggvita, + 1 äggvita
150 g mandelmassa
50 g florsocker, (totalt drygt 1 1/2 dl) + 50 g florsocker
hushållsfärg, några droppar, röd och blå

Svartvinbärskräm:

125 g choklad, vit
0,5 dl vinbär, svarta , färska eller frysta och tinade
2 msk vispgrädde

Tillagning

Välj helst en fin mandelmassa som består av 50 % mandel och 50 % socker.

1. Arbeta in den ena äggvitan lite i taget i mandelmassan, först med händerna och när smeten blir lite lösare med en gaffel. Blanda i 50 g florsocker.
2. Vispa den andra äggvitan fluffigt i en ren och torr bunke. Tillsätt 50 g florsocker lite i taget och fortsätt vispa till ett fast skum.
3.Vänd ner äggviteskummet lite i taget i mandelmassan. Blanda några droppar röd och blå hushållsfärg och vänd försiktigt ner i smeten.
4. Spritsa ut rundlar stora som femkronor på två plåtar med bakplåtspapper. Låt kakorna vila på plåten ca 1 timme. Då torkar ytan och kakorna blir finare. Sätt ugnen på 150°. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen 10-12 min. Låt kakorna svalna och lossa dem sedan från papperet.
5. Finhacka chokladen. Mixa vinbären med mixerstav eller i matberedare. Koka upp vinbärspurén med grädden i en liten kastrull. Dra kastrullen från plattan och tillsätt chokladen. Rör tills chokladen smält. Låt svalna i rumstemperatur över natten eller i kylen ca 30 min.
6. Spritsa svartvinbärskräm på hälften av macaronerna. Lägg ihop med resten av kakorna. Kakorna håller sig 3-4 dagar i rumstemperatur, men det går också bra att frysa in dem.

bild och recept kommer från Allt om mat

1 kommentera gärna här:

Åsa sa...

Åh va gott...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...