torsdag, december 09, 2010

Leilas Rocky Road ♥ Vit Chokladfudge ♥ Knäck


Leilas Rocky Road

600 g mörk kvalitetschoklad 70 %
2 påsar dumlekola
2 nävar mini marshmallows
3 dl salta jordnötter
1 dl skalade pistagenötter

Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).
Blanda samtliga ingredienser.
Fyll smeten i en plåt, cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp.
När kakan har stelnat, skär upp den i stänger.

Vit Chokladfudge

0,75 dl vispgrädde
225 g strösocker
75 g smör
1 msk honung
50 g choklad, vit, hackad
1,5 tsk vaniljsocker
1 st lime, rivet skal av

Mjuk och seg chokladfudge med limesmak. Det är viktigt att den vita chokladen inte rörs ner förrän kolasmeten kokat färdigt annars kan den brännas.
Värm försiktigt grädde och socker i en tjockbottnad kastrull.
Rör försiktigt med en slev tills sockret löst sig. Tillsätt smör och honung under omrörning.
Låt koka utan lock till 116°. Ta kastrullen från plattan och rör ner choklad, vaniljsocker och limeskal. Vispa tills smeten är krämig.
Häll upp massan i en form med raka kanter, ca 12x12 cm täckt med bakplåtspapper. Låt svalna något. Skär med oljad vass kniv fyrkantiga bitar. Låt kallna. Förvara bitarna i plastlådor med lock i kylen.

Knäck

2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
50 g smör

Smaksättning (välj en):
1 dl cashewnötter, hackade
1 dl solroskärnor, rostade
1 dl pinjenötter, rostade
1 dl mandel, hackad
2 msk kakao

Den traditionella knäcken är med hackad mandel, men här erbjuder vi olika förslag på smaksättningar som rörs ner när knäcksmeten kokat färdigt.
Blanda socker, grädde, sirap och smör i en vid tjockbottnad kastrull. Koka utan lock. Rör då och då tills smeten håller kulprovet för knäck, 125°. Vid 130° är knäcken mycket hård.
Rör ner någon av smaksättningarna och fördela smeten i knäckformar med hjälp av två skedar. Förvara knäcken svalt i burk med lock.

Kulprovet:

Häll några droppar av kola- eller knäcksmet i iskallt vatten och rulla sedan en kula. Fudgekolan ska vara lite seg och ganska mjuk, 116°.
Kulan för knäck ska vara seg och ganska fast 125°-130°.

bilder och recept från recept.nu och Allt om mat

0 kommentera gärna här:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...