fredag, september 24, 2010

Chokladcupcakes med två olika toppingar



Chokladcupcakes

Ingredienser 16 cupcakes

100 g choklad, mörk
50 g smör
1,75 dl mjölk
2 st ägg
1,5 dl råsocker
1 tsk vaniljsocker
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk kakao
1 krm salt

Muffinsen kan bakas och förvaras i frysen. Bara att ta fram och breda på sin favorittopping.

1. Sätt ugnen på 175°.
2. Grovhacka chokladen, smält smöret och blanda ner choklad och mjölk.
3. Vispa ägg, råsocker och vaniljsocker fluffigt.
4. Blanda mjöl, bakpulver, kakao och salt. Vänd ner choklad- och mjölblandningen i äggsmeten.
5. Ställ pappersformarna en muffinsplåt för att smeten inte ska rinna ut. Fyll formarna till 2/3 och grädda mitt i ugnen ca 15 min.
6. Låt muffinsen svalna. Gör toppingen.

Italiensk maräng

Ingredienser

2 st äggvitor
1 msk strösocker, + 2 dl strösocker
0,5 dl vatten

Italiensk maräng ska vispas länge tills den blir glansig och seg.

1. Vispa äggvitorna till hårt skum med 1 msk strösocker.
2. Koka vatten och 1 dl socker till 122°.
3. Häll ner den varma sockerlagen i en tunn stråle över äggvitorna. Vispa hela tiden med elvisp tills marängen blir kall och glansig.
4. Klicka eller spritsa marängen på muffinsen. Bränn av marängen med brännare så att den blir fint gyllenbrun.

Chokladfrosting med kanderade nötter

Ingredienser

50 g smör
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 dl florsocker
1 msk rom, mörk
200 g philadelphiaost, light

Kanderade nötter:

1 dl hasselnötter
1 dl strösocker
0,5 krm salt
1 msk vatten

Variera chokladkrämen med whisky eller punsch.

1. Smält smöret, rör i alla torra ingredienser. Låt svalna.
2. Rör ner rom och philadelphiaost i chokladsmeten.
3. Ställ i kylen och låt den stabilisera sig lite.
4. Ta fram frostingen ca 30 min innan den breds på muffinsen.
5. Kanderade nötter: Rosta hasselnötterna i torr stekpanna. Lägg över dem på en torr handduk och rulla dem så att skalet lossnar.
6. Smält socker och salt i stekpanna på medelstark värme, rör inte!
7. Lägg i nötterna när sockret smält och rör om. Häll i vatten och koka ihop hastigt tills vattnet dunstat.
8. Lägg över nötterna på bakplåtspapper och låt stelna. Hacka nötterna och strössla dem över chokladfrostingen.

bild och recept från Allt om mat.

0 kommentera gärna här:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...