Även om det inte riktigt känns så just nu kommer sommaren och värmen att komma till oss i år också. Vad passar inte bättre en riktigt varm sommardag än en kall Gazpacho. Nedan följer recept på 3 varianter av denna goda soppa.
Röd Gazpacho
50 g ljust lantbröd, t ex ciabatta
3 dl hönsbuljong, eller grönsaksbuljong
4 st tomater
1 st gurka
1 st röd paprika
2 st vitlöksklyfta, pressad
2 msk rödvinsvinäger
2 msk tomatpuré
1 tsk salt
1 krm tabasco
2 st schalottenlök, finhackad
1 paket brödtärningar
1 tsk olivolja, till stekning
1 Smula ner brödet i en skål och häll på buljong. Låt den stå och svalna om buljongen är varm.
2 Koka upp vatten i en kastrull. Gör ett kryss i toppen på tomaterna med en vass kniv. Lägg dem ca 30 sekunder i kokande vatten tills skalet börjar krulla sig. Tag upp och spola dem i kallt vatten. Dra bort skalet.
3 Skär de skalade tomaterna i bitar och lägg i en matberedare. Skala gurkan, spara ca 1/4 till servering, skär resten i bitar och lägg i matberedaren. Skär halva paprikan i bitar och lägg i matberedaren spara andra halvan till servering.
4 Blanda ner det blötlagda brödet samt buljongen i matberedaren och kör alltsammans till en slät soppa. Blanda ner vitlök, vinäger, tomatpuré, salt och tabasco och häll upp soppan i en skål. Skala och finhacka löken. Blanda ner den i soppan. Ställ soppan kallt.
5 Skär resten av brödet i tärningar. Lägg dem i en skål eller i en plastpåse och blanda om med olivolja. Häll upp dem i en stekpanna och stek dem på medelvärme tills de får fin färg runt om. Servera soppan kall med stekta brödtärningar, finhackad gurka och paprika.
Recept kommer från Allt om mat
8 PORT
TID 15 MIN + 2 TIM I KYL
1 st gurka
2 st salladslökar
3 st vitlöksklyftor
1 st grön paprika
1 st grön chilifrukt
1 dl olivolja
3 msk vitvinsvinäger alt. citronsaft
1 tsk spiskummin
1 kruka koriander
1 kruka persilja
1 kruka basilika
8 dl kall hönsbuljong
3 skivor vitt matbröd
1. Skala gurka, lök och vitlök samt dela och kärna ur paprika och chilifrukt. Hacka allting grovt.
2. Skär de färska örterna grovt och mixa dem tillsammans med grönsakerna, olja, vinäger och spiskummin i en matberedare eller mixer. Låt därefter stå svalt minst 2 timmar.
3. Tillsätt kall hönsbuljong och brödskivor och mixa till en slät soppa. Smaka av med salt och peppar.
Recept kommer från Hemköp
Vit Gazpacho
2 stora gröna gurkor, finhackade.
3 skivor vitt bröd med kanten borttagen
1 1/2 dl uppvärmt vatten
3 vitlöksklyftor
1 liten purjolök, finhackad
1/2 dl vitvins eller sherry vinäger
1 tesked citronsaft
1/2 dl mandel, skivad och rostad lätt
3/4 tesked salt
3 matskedar olivolja
1 1/2 dl gröna druvor i halvor
Så här gör du:
Spara 2 1/2 dl finhackad gurka för serveringen.
Lägg brödet i vattnet så att det blir alldeles mjukt och genomvätat. Det tar ca 2 minuter. Lägg det våta brödet, resten av gurkan, vitlök, hälften av den hackade purjolöken, vinäger, citronsaft, mandel salt och olivolja i en matberedare och kör till dess att gurkan är alldeles utan bitar. Det tar drygt en minut. Smaka av och se om du vill ha mer vinäger och salt.
Till serveringen blandar du den passerade soppan med resten av den finhackade gurkan, löken och druvhalvorna. Servera kall i vacker skål eller i glas.
Recept kommer från Vinklubben Tre Kronor
0 kommentera gärna här:
Skicka en kommentar