tisdag, juni 24, 2008

Många varianter på Foccacciabröd


Focaccia är ett lättbakat bröd och du kan antingen lägga en topping ovanpå eller blanda i smaksättningen i degen eller göra både och. Nu när grillsäsongen är här så passar det alldeles utmärkt med ett Focacciabröd till den nygrillade köttbiten.

Grunddeg:

50 g jäst
6 dl lättmjölk
1 1/2 tsk salt
1/2 dl olivolja
4 dl durumvete , (ca 250 g)
9-10 dl vetemjöl , (540-600 g)

olivolja , till plåten

Garnering:
2-3 msk
olivolja

gourmetsalt
efter smak rosmarinkvistar eller timjan

1. Finfördela jästen i en bunke.
2. Ljumma mjölken till 37° (fingervarm). Häll den över jästen och rör om tills den löst sig. Tillsätt salt, olja, durumvete och det mesta av vetemjölet. Arbeta till en smidig men ganska lös deg. Jäs under duk ca 40 minuter. Förbered eventuell fyllning.
3. Lägg ett bakplåtspapper i en ugnslångpanna och olja det och kanterna väl.
4. Häll i degen och platta till den med oljad hand. Jäs under duk ca 35 min.
5. Sätt under tiden ugnen på 200°.
6. Tryck ner fingertopparna i den jästa degen på flera ställen. Fördela ev fyllning i hålen. Ringla eller pensla med olivolja. Strö över salt och ev någon örtkrydda.
7. Grädda på andra falsen nerifrån 20-25 min.

Tomat- och fetaostfyllning till en focaccia:
1 ask cocktailtomater (250 g)
150-200 g fetaost
1-2 kvistar rosmarin

1. Halvera tomaterna.
2. Skär osten i cm-stora tärningar.
3. Bryt loss bladen på rosmarinkvistarna. Lägg på fyllningen under punkt 6 i focacciareceptet.

Busenkel tapenade:
1 burk citronfyllda gröna oliver
1 vitlöksklyfta
lite nymald svartpeppar

Häll av spadet från oliverna och kör dem i matberedare eller med mixerstav tills de är finfördelade. Tillsätt pressad vitlök och smaka av med peppar.

Bild från Allt om mat och recept från svt's go'kväll

0 kommentera gärna här:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...