Jag har alltid tyckt om scones men tyvärr så ingår det ofta ganska mycket smör/margarin i recepten. Förmodligen är det så att om man ska få dom sådär riktigt fluffiga så måste man nog ha det i. Ett recept som verkar värt att prova hittade jag på Allt om mats webbsajt och i det ingår det inget smör utan dessa scones bakas endast på olivolja och matyoghurt eller créme fraiche.
Ingredienser 8 scones
2 st ägg
2 msk olivolja
1 dl matyoghurt eller créme fraiche
3 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 tsk bakpulver
2 krm salt
1 dl torkad och grovhackad frukt, t ex aprikoser eller fikon
2 msk olivolja
1 dl matyoghurt eller créme fraiche
3 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 tsk bakpulver
2 krm salt
1 dl torkad och grovhackad frukt, t ex aprikoser eller fikon
Varma nybakade scones smakar gudomligt gott. Lättgjorda
scones gör du snabbt. De går bra att frysa, så gör gärna en dubbel sats.
scones gör du snabbt. De går bra att frysa, så gör gärna en dubbel sats.
1. Vispa ihop ägg, olivolja och yoghurt. Blanda vetemjöl, grahamsmjöl, bakpulver och salt i en bunke. Häll i äggblandningen och blanda ordentligt. Vänd ner frukten.
2. Sätt ugnen på 225°. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Platta ut den ca 2 cm tjock. Ta ut ca 8 rundlar med kakmått, ca 7 cm i diameter.
3. Lägg sconesen på en bakpappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen 12–15 min. Låt svalna på galler under bakduk.
2. Sätt ugnen på 225°. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Platta ut den ca 2 cm tjock. Ta ut ca 8 rundlar med kakmått, ca 7 cm i diameter.
3. Lägg sconesen på en bakpappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen 12–15 min. Låt svalna på galler under bakduk.
0 kommentera gärna här:
Skicka en kommentar