fredag, januari 01, 2010

Nyårsmat


Det här är recept på maten som vi åt igår. Förrätten kommer från Systrarna Eisenmanns bok "Bröd, soppor och röror" och varmrätten med fläskfilé finns i Leila Lindholms första kokbok "Leilas middagstips". Glassreceptet har jag hittat på nätet.

Majssoppa med sweet chili


1 gul lök
2 vitlöksklyftor

ca 2 msk raps- eller solrosolja

2 potatisar

2 burkar majs á 340 g

1 liter grönsaks- eller hönsbuljong

½ dl sweet chilisås

salt och peppar

koriander


Skala och hacka lök och vitlök. Fräs alltsammans i olja i några minuter.Skala och skär potatisen i bitar och lägg ner dem i kastrullen tillsammans med majsen. Häll på buljong och låt soppan puttra i ca 15 minuter eller tills potatisen är mjuk. Kör soppan i matberedare tills den är slät eller använd stavmixer. Rör i sweet chilisåsen och värm soppan. Smaka av med salt och peppar.

Garnera med koriander och servera genast.


Fläskfilé med halloumi och citrussallad

4 portioner

500 g fläskfilé

2 msk sweet chilisås

2 vitlöksklyftor

rivet skal av 1 apelsin

flingsalt

svartpeppar från kvarn

3 dl risonipasta

2 apelsiner

2 blodapelsiner

1 ask ruccola

½ dl mandelspån

250 g halloumiost

olivolja


Sätt ugnen på 175 grader.

Marinera fläskfilén i sweet chilisås, skivad vitlök och apelsinskal, salta och peppra.

Koka pastan i saltat vatten och spola sedan i kallt vatten.

Skala och skiva apelsinerna.

Varva ruccola med skivade apelsiner och risoni på ett stort fat.

Bryn fläskfilén på medelhög temperatur tills den fått gyllene färg.

Stek färdigt fläskfilén i ugnen, ca 10 minuter.

Rosta mandelspånen med salt i en torr stekpanna.

Stek skivad halloumiost i olivolja och lägg på citrussalladen, lägg över skivad fläskfilé och rostade mandelspån. Salta, peppra och toppa med lite olivolja.


Mango- och passionsfruktsglass


8 st passionsfrukter,de mest mogna urgröpta
300 gram mango fryst
5 st äggulor
5 dl grädde 40%
2 dl florsocker
3 msk vaniljessens eller vaniljsocker


Sila passionsfruktköttet, mixa mangon i matberedare.
Vispa allt socker och äggulor vitt, vispa grädden separat, blanda alltihop väl och häll ner i en glassmaskin eller ställ in den i frysen i minst 4 timmar.

4 kommentera gärna här:

Magda sa...

Det såg riktigt smarrigt ut! :) Tack för recepten!

Vardagsglam sa...

Varsågod Magda! Det var riktigt gott också. Fläskfilé med halloumi och citrussallad har jag gjort en gång förut och det blev lika gott igår när jag gjorde den för andra gången.

MITT VITA HUS sa...

Smarrigt minsann:) Önskar dig ett riktigt gott nytt! Kram Mia

Vardagsglam sa...

Jag önskar dig detsamma! Kram Lotta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...